Kérdése van futópadokkal kapcsolatban? Hívjon minket!

Telefon: +3618774865, Mobil: +36203253969

Hírek

13 TÉNY, amit tudnod kell futópad vásárlás előtt
2013.09.03 19:56

13 TÉNY, amit tudnod kell futópad vásárlás előtt

Itt az ideje, hogy kiválassza a piacon kapható számos futópad közül azt, amelyik a legjobban megfelel az Ön számára. A vásárlási útmutató 13 fontos összetevőt illetve fontos futópad jellemzőt takar, amire Önnek szüksége lehet futópad vásárlás előtt.

A futópadok két alapvető kategóriája létezik, amelyek különböző minőségi és kényelmi szintet képviselnek:

1. Mechanikus futópadok
Mára népszerűségük lecsökkent. A mechanikus futópadok egyszerűek és a legolcsóbb modellek, ezért kiválóan alkalmasak kezdők számára. A manuális futópadokat a láb mozgása indítja el, mivel a futópad nem tartalmaz motort. Olyan sebességgel mozog, amilyen gyorsan Ön halad, ezért mindvégig képes a futószalag sebességét szabályozni.

2. Motoros futópadok
A motoros futópadok két csoportja létezik. Az egyszerűbb induló csoportnál a dőlésszöget manuálisan futás előtt kell beállítani, 2-3 fokozat állítási lehetőséggel. Nem tartalmaz emelőmotort. A másik csoportban fejlettebbek, drágábbak és a különféle speciális tulajdonságaiknak köszönhetően a mechanikus vagy a manuális dőlésszögű futópadoknál intenzívebb edzést tesznek lehetővé. Beépített motorral működnek: ez hajtja a futószalagot. Ön egyszerűen beállítja azt a sebességet, amellyel az edzést végezni kívánja. A motoros futópadok teljesen kezdőktől a sportolókig mindenki számára ideálisak, aki az otthona kényelmében szeretne edzeni. Ennél a csoportnál a dőlésszög állítása szintén gombnyomásra működik 10-15 % állítási lehetőséggel.

Mind a mechanikus, mind a motoros futópadoknak sokféle fajtája létezik, amelyek különböző jellemzőkkel és tulajdonságokkal rendelkeznek. Futópad vásárlásakor a következő technikai jellemzőket vegye figyelembe, attól függően, milyen céljai és igényei vannak az edzéssel:

3. Motor
A futópad motor az egyik legfontosabb összetevő futópad vásárlásnál. Ez adja meg a futószőnyeg sebességét és teljesítményét.
Ha összehasonlítjuk a futópad motorok teljesítményét, akkor mindig a folyamatos teljesítményt vegyük alapul és ne a maximális lóerőt. A csúcs teljesítmény általában jóval magasabb de rövidebb ideig tart, mint egy folyamatos teljesítmény. A futópad folyamatos teljesítménye jobban segít számunkra meghatározni, hogy mely futópad a legalkalmasabb edzésünk elvégzéséhez. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a motor lóereje annál nagyobb teljesítménnyel tud működni a folyamatos terhelésnél.

Sajnos nincs hivatalos előírás a futópad folyamatos terhelésének kiszámítására, ezért gyakran a futópad gyártók eltúlozzák a tényleges, folyamatos lóerő nagyságát. A futópad garanciális háttere, gyakran tükrözi a motor minőségét. Az 1 éves garanciás futópad helyett a 2 éves vagy annál hosszabb garanciaidő, a minőségi futópad motorra utalhat.

Javasoljuk, hogy az alábbi útmutató segítségével válassza ki a futópad folyamatos lóerő nagyságát:

Gyaloglás - 2,0 LE
Kocogás - 2,5 LE
Futás - 2,75 LE

4. Sebesség
A különböző modellek eltérő maximális sebességgel rendelkeznek. A legtöbb futópad 0-16 km/h sebességet tesz lehetővé. Ha Ön kezdő, a maximum 10 km/h sebességre képes futópad felel meg az igényeinek. Ám ahogy fejlődik, előfordulhat, hogy olyan futópadra lesz szüksége, amely akár 18-22 km/h sebességre is képes, hogy Ön még intenzívebb edzést végezhessen.

5. Dőlésszög
A futópad dőlésszögének lényege a nagyobb ellenállás létrehozása. Futópad emelkedő beállítása utánozza a dombnak felfelé történő gyaloglást vagy futást, így az edzés nagyobb kihívást jelent, amellett, hogy több kalóriát égetünk el, és tovább növeljük az izomtónust. A legtöbb futópadon beállítható a dőlésszög, és ezzel változatosabbá és intenzívebbé tehető az edzés. Az egyszerűbb modelleken általában kétféle dőlésszög található, amelyeket manuálisan kell beállítani. A motoros futópadokon ezzel szemben többnyire Ön állíthatja be a dőlésszög mértékét akár 15%-ig. Ehhez csupán egy gombot kell megnyomnia, anélkül, hogy megszakítaná az edzést.

6. Futópad konzol (kijelző)
A futópad számítógép kijelzője LCD (Liquid Crystal Display) vagy LED (Light Emitting Diode - könnyebb olvasni, mert világosabb) kivitelű lehet. Kijelzőket minden formában és méretben gyártanak.
A legtöbb futópadon van valamilyen számítógépes programozás, kezdve az egyszerű kilométer-számláló és sebességmérőtől az előre tárolt programig bezárólag. Számítógépek ellenőrzik és visszajelzést adnak, mint a sebesség, távolság, pulzus, dőlésszög, kalória, megtett körök, eltelt idő és egyéb más adatokról is (függően az adott futópad gyártójától).

Ha Ön egy valóban jó futópadra vágyik, amely hosszú időn át minden igényét kielégíti, olyan modellt válasszon, amely előre beállított programokkal, valamint állítható sebességgel és dőlésszöggel rendelkezik, hogy érdekes és változatos edzést végezhessen, miközben kezdő szintről edzett sportolóig jut a fejlettségi szintben.

7. Programok
A modern motoros futópadok gyakran kínálnak egy sor előre beállított és személyre szabható edzésprogramot, amelyekkel hatásos intervallumedzés végezhető, így Ön továbbra is megőrzi lelkesedését és motiváltságát.

A legtöbb futópadon található kiválasztható előre telepített edzésprogram. Ezek a programok ellenőrzik és változtatják a sebességet és dőlésszöget szimulálva különböző kihívásokat (hegymenet, intervallum edzés).

Általában az olcsó futópad csak néhány alapvető programot tartalmaz. A drágább futópad modelleken szélesebb a kiválasztott programok száma így összpontosítani tudunk fitnesz céljainkra, mint a fogyás vagy zsírégetés. Átlagosan 10 vagy annál több előre beállított programot tartalmaznak a futópad termékek.
Ezen kívül néhány futópad tud a felhasználó által készíthető program lehetőségeket is, ahol létrehozhatunk saját egyéni edzésprogramot. Ennek előnye, hogy a felhasználó által meghatározott programok létrehozhatnak egy kihívást jelentő edzést, és ezt használhatja viszonyítási alapként. Saját magaddal versenyezhetsz.

Rendelkezésre állnak a számítógépes kártyák is, amelyre letölthető programokat tölthetünk vagy saját edzés adatainkat vihetjük fel a számítógépre.

8. Heart Rate Monitor (pulzusszám alapú edzés)
Vannak különféle szívritmus mérésével kapcsolatos programok futópadokon. Alapja a szívritmus, amit a karokon elhelyezett érzékelők vagy rádióhullámos pulzusmérő öv segítségével mérhetünk. Ezekkel a mérési lehetőségekkel lehetővé tehetjük a pulzusszám alapú edzést egy előre beállított zónában. A legtöbb futópadnál egy előre meghatározott maximális szívritmus zónát a felhasználók nem, magasság, testsúly és a kor adatai alapján állíthatjuk be vagy a felhasználó állíthatja be, minimális és maximális értékeket (Ennek feltétele a felhasználó fizikai állapota és orvosával történő konzultációja.).

Megjegyzés: A vezeték nélküli szívritmus-szabályozás általában pontosabb adatokat mutat a pulzusszám nagyságáról. A fejlettebb modellek automatikusan igazítják a sebességet és/vagy a dőlésszöget a célzott szívritmushoz. Ez az eszköz olyanok számára tökéletes, akik biztonságban szeretnének edzeni vagy a fitnesz céljaikhoz (pl. fogyás és az edzettségi szint javítása) szeretnék igazítani az edzésüket.

9. i.Concept technológia - Interaktív tréning - VILÁGÚJDONSÁG!

Amikor az egészség és a szórakozás eggyé válik! Az i.Concept a BH FITNESS által kifejlesztett új koncepció: 100%-ban interaktív, 100%-ban motiváló, és 100%-ban egészséges. A BH Fitness i.Concept tervezésének köszönhetően a jövő futópad tecnológiája ötvöződik a multimédiás szórakozással és az egészséges mozgással.

BH Fitness gépek i.Concept technológiája lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az iPad, iPod vagy iPhone készülékét csatlakoztassa a fitneszgéphez, mint egy monitort. Android alkalmazásokkal Bluetooth-on keresztül.

Edzés közben a megfelelően beállított edzésprogramon élvezheti az összes Apple vagy Android alkalmazást: chatelhet, szörfözhet az interneten, ellenőrizheti az e-mail-ket, olvashat e-könyveket, online boltban vásárolhat, letölthet új alkalmazásokat, videót, televíziót vagy mozi műsorokat nézhet, stb.

BH Fitness i.Concept otthoni futópadjaiban megjelennek a fitnesz technológia legújabb vívmányai.

Jelenleg elérhető ingyenes alkalmazások:

- Tread Monitor
- Burn the Meal
- Run on Earth

BH Fitness I.Concept futópadok:

- F1 Dual futópad
- F2W Dual futópad
- F3 Dual futópad
- F4 Dual futópad
- F4W Dual futópad
- F9R Dual futópad
- F12 Dual futópad

10. Rezgéscsillapítás

A legtöbb futópadon található már rezgéscsillapítás is, ami a futógép futófelülete külső vagy belső részén (beépítve) található meg. A rezgéscsillapításnak a fő feladata a térdekre és ízületekre irányuló ütések elnyelése. Gerinc-, hát- vagy térdbántalmakkal küszködők, valamint a túlsúlyosak számára létfontosságú jelentősége van a terhelést elnyelő futófelületnek. A futópad elnyelő felülete lehet rugós vagy tömör gumi kivitelű a gyártóktól függően.

11. Futópad első-hátsó hengerek
A futópad egyik fő összetevője a görgős rendszer. A tervezésben, semmi sem helyettesítheti a méretet azaz, minél nagyobb a görgő, annál jobb. Ez az, amiért elsődlegesen megkülönböztetjük a kereskedelmi futópadokat az otthoni futópadtól.

Nagy futópad görgők az alábbi előnyöket kínálja:
Kisebb az ellenállás mértéke. Kevesebb feszültség, hosszabb élettartam a futószőnyegnek és a csapágynak (megakadályozza a csúszást). Nagy görgők viszont lassabb sebességűek. Nagy csapágyas görgők, akár 40% nagyobb terhelhetőséget is jelenthetnek. Nagyobb henger több felszíni hő befogadására alkalmas ezért a futószőnyeg nehezebben melegszik fel és így nem csúszik el hamar oldalsó irányba. A Jobb precíziós csapágyak jobban tartják a futószőnyeg igazodását.

12. Futópad futófelületének mérete

A futópad futófelület méretei márkánként eltérőek, attól függően, hogy a felhasználó milyen magassággal , és futópadon való mozgási tapasztalattal rendelkezik. Az otthoni futópadok szőnyegének hosszméretei általában 110 és 155 cm között mozognak, míg szélességük átlagosan 35 (rendkívül szűk, és nagyon kevés mozgásteret kínál) és 45 cm (kocogásra és futásra is alkalmas) között lehetnek. Mindenképpen meg kell említeni, mint ahogyan nincs az a kisméretű konyha amiben egy nő ne tudna főzni, úgy minden méretű futófelületen lehet futni.

De azért az tény, hogy minnél nagyobb ez a felület, annál kevesebb koncentrációt igényel a futópadon való mozgás. Vannak olyan gyártók ( Pl. BH Fitness) akik extra szélességű konditermi méretekkel rendelkező futópadokat is gyártanak a kényelmesebb és komfortosabb mozgás érdekében. A következő táblázat segítségével kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbb méretű futófelületet.

Gyaloglás - 110 cm hosszúság - 35 cm szélesség
Kocogás - 120 cm hosszúság - 40 cm szélesség
Futás - 125 cm hosszúság - 45 cm szélesség
Extra komfort – 140 cm hosszúság vagy hosszabb - 51 cm szélesség vagy szélesebb

13. Karbantartás

Futópad vásárlásnál a magyar nyelvű használati útmutató fontosságáról beszélnünk kell. Mielőtt megvásárolná a kiválasztott futópadot érdemes elkérni az értékesítőtől a használati útmutatót és gyorsan áttekinteni, mivel sok fontos dolgot tartalmaz, amivel érdemes tisztában lenni. Ilyen az ápolás, karbantartás, konzolgombok jelentése, futópad tárolása és az összeszerelés erőssége.

Általában minél drágább futópadot vesz, annál hosszabb időre szóló garancia jár hozzá. A szokásos futópad garancia 3 év az alkatrészekre és 1 év a szervízelésre, míg az olcsóbb futópadok esetében ez az idő általában rövidebb. A standard garancia mellé a legtöbb embernek nincs szüksége garancia-hosszabbításra, főleg, ha a használati utasítás szerint gondozza a futópadot.
Ami a karbantartást illeti, az az arany szabály, hogy tartsa tisztán a futópadot, és használattól függően speciális futópad kenőanyaggal kenje. A megfelelő időközben való kenés megnöveli a futópad élettartamát. Komolyabb futópad gyártók saját kenőanyagot forgalmaznak futópadjaikhoz. Általánosságban igaz, hogy minden edzés után törölje le róla az izzadságot és a piszkot, hetente porolja le és porszívózza fel a környékét. A futószőnyeget és a szőnyeg oldalát pamut ronggyal törölje le, hogy minél hosszabb maradjon az élettartama. Szintén hetente ellenőrizze, hogy minden alkatrész megfelelően meg van-e húzva.
Havonta ellenőrizze, van-e rajta kopás vagy sérülés. Főként a futószőnyegre figyeljen nagyon oda.
Arra is vigyázzon, hogy a futópadot kizárólag bent használja.

FUTÓPAD-DISZKONT ajánlata az elmúlt évek eladási statisztikája alapján

Hobbi kategória: LIFE GEAR futópadok

Sport kategória: OMA futópadok

Prémium kategória: BH FITNESS futópadok

A futópadok megtekinthetőek és kipróbálhatóak központi és vidéki üzleteinkben.

Központ: 1116 Budapest, Fehérvári út 168-178. Tel.: 06-1-877-4841
Vidék: 4025 Debrecen, Révész tér 2. (Csonka Templom mögött) Tel.: 06-52-530-162

Nyitvatartás: H-P 10-18 h Szombat 10-13 h

Vissza