Kérdése van futópadokkal kapcsolatban? Hívjon minket!

Telefon: +3618774865, Mobil: +36203253969

A víz élettani szerepe

A víz élettani szerepe

Az ember étel nélkül hetekig is kibírja, de víz nélkül másfél nap után meghal.

A VÍZ ÉLETTANI SZEREPE

A felnőtt emberi szervezetnek napi 2 – 2,5 liter folyadékra van szüksége. A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme, aránya azonban az életkor előrehaladtával csökken. Míg a csecsemő szervezete 80 %, a felnőtt emberé 72 %, addig az idősek szervezete már csak 50 % vizet tartalmaz. A szervezetben lévő víz biztosítja a vérkeringést; szabályozza a vérnyomást; lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását; befolyásolja a vér összetételét; hőszabályozó szerepével biztosítja a szervezet közel állandó belső hőmérsékletét, eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket, rugalmassá teszi az izületeket a csontok összekapcsolásához, és végül víz alkotja a legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot. A veséken naponta kb. 180 l testnedv folyik át. Az agynak 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz.

Hol van a testben ennyi víz?

A víz nagy része a szervezeten belül a sejtekben található, a sejten kívüli mennyiség pedig a nyálkahártyában, a különböző testváladékokban – például a nyálban, az emésztőnedvekben, a vizeletben, a könnyben vagy az izzadságban – és a vérben.

Mennyi az ember folyadékszükséglete?

Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot iszik. Az elfogyasztott víz az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, majd az egész szervezetben szétáramlik és a különböző szervekben,szövetekben átmenetileg tárolódik, ahol leadja a benne oldott anyagokat, és egyúttal felveszi és továbbviszi az anyagcseretermékeket, ezzel méregtelenítve a szervezetet. A napi vízfelvétel és vízleadás állandó egyensúlyban van, melynek eredményeként a test folyadékmennyisége szűk határok (kb. 500 ml) között ingadozik. A szervezet állandóan üríti a folyadékot, melynek összmennyisége normális hőmérséklet mellett, megerőltetés nélkül napi 2,5 liter.Kánikulában vagy sportolás közben azonban ez akár 4-5 liter is lehet. Az elvesztett folyadékot – amely vizelet (1300 ml), széklet (150 ml), verejtékezés (500 ml) és légzés (450 ml) útján távozik szervezetünkből, folyamatosan pótolnunk kell. Normális körülmények között testünk szomjúságérzettel jelzi, mikor van szüksége folyadékpótlásra. De ne várjuk meg míg a szervezet szomjúságot jelez, gondoskodjunk rendszeres folyadékfelvételről. A szükséges folyadékmennyiséget italok és táplálékok formájában vesszük magunkhoz. A folyadékbevitel kb. 70 % ivóvízből, üdítőkből, gyümölcsléből, teából, kávéból, levesekből, tejből, sörből és egyéb alkoholos italokból, kb. 20 %-a gyümölcsökből és zöldségekből származik, míg a maradék kb. 10 % kenyérrel,hússal, tojással, hüvelyesekkel kerül a szervezetbe.

A vízhiányra a szervezet az alábbi módon reagál:

0,5-1 % – szomjúságérzet jelentkezik,
3 % – növekedik a szomjúságérzet, csökken a nyálelválasztás,
5 % – élénkül a szívverés, fáradság, gyengeségérzet jelentkezik,
10 % – testműködés, szellemi tevékenység zavara áll fenn,
15-20 % – bekövetkezik a halál.

Általában kényesek vagyunk az elfogyasztott ételek minőségére, de sokan elfelejtjük az egészséges élethez szükséges legfontosabb összetevőt, a tiszta ivóvizet. Pasteur azt találta kutatásai során, hogy a betegségek 95%-ának a forrása a víz, amit megiszunk. A Nutrend méltán népszerű UNISPORT itala - sokkal több mint víz!

A víz élettani szerepe

A víz mennyisége lehetővé teszi a vérkeringést.
Fontos szerepet játszik a vér összetételében.
Részt vesz a tápanyagok és az oxigén szállításában.
Hozzájárul a salakanyagok és a gázok oldásához.
Befolyásolja a testhőmérsékletet.
Alakítja a sav–bázis egyensúlyt.

Hogyan veszíthetsz belőle?

Vizet veszítesz emésztéskor és a vizelet távozásakor. Nyáron, amikor mindenki izzad, rengeteg folyadék, ásványi só, és vitamin távozik testedből. Legfontosabb az edzés közben vesztett folyadékpótlás, megfelelő minőségű és összetételű sportitallal. Ha eleget iszol, folyadékháztartásod egyensúlyban marad. Az azonban mindenben meglátszik, ha nem iszol tudatosan eleget. Könnyebben elfáradsz, esetleg szédülsz, émelyegsz, fokozódhat a savtermelésed, nem tudsz kellőképpen koncentrálni, romolhat a munkabírásod, sőt még az is előfordulhat, hogy ingerültebb leszel, vagy rosszul alszol.

Mennyit és mit?

Nagyon jó volna, ha naponta meginnál legalább két liter, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet.

Mert nem mindegy mit iszol!

Tökéletes megoldás a méltán népszerű Nutrend UNISPORT frissítő italkoncentrátuma, ami 19 egzotikus, frissítő ízben elérhető. Vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított hipotóniás ital. Minden korosztálynak elengedhetetlen összetételű frissítő itala, mely nem hiányozhat egyetlen háztartásból sem.

Gazdaságos kiszerelés! 1 liter Unisport = 70 liter sportital
Nutrend-Unisport